Cultuur

Landgoed Vollenhoven omgetoverd tot een muzikaal paradijs

Op zaterdagavond 2 juli vindt er op Landgoed Vollenhoven in De Bilt een Openluchtconcert plaats met concertpianist Jaap Eilander. De avond wordt omlijst door een muzikale wandeling door de (moes)tuinen van Landgoed Vollenhoven.

Jong talent van o.a. Kunstenhuis Muziekschool De Bilt-Zeist zal zich tijdens de wandeling aan de bezoekers presenteren. Halverwege de wandeling krijgen de bezoekers bij de Oranjerie een drankje overhandigd waarna een rondleiding door de historische moestuin volgt. De muzikale wandeling eindigt bij de vijver achter het Grote Huis. 

Paul Schnabel over ‘Anders gekeken’

Donderdagmiddag 30 juni houdt Paul Schnabel in het theater van ‘De Klinker’ een lezing over zijn vorig jaar verschenen boek ‘Anders gekeken. Het beste en het boeiendste uit de Hollandse schilderkunst van de Gouden Eeuw ’.  

De canon van de schilderkunst van de 17de eeuw is al meer dan een eeuw oud en sluit nog maar beperkt aan bij de smaak van de 21ste eeuw. Dit boek laat zien hoe de smaak zich gedurende vier eeuwen heeft ontwikkeld, welke veranderingen daarin zijn opgetreden en welke opvattingen en omstandigheden daaraan ten grondslag lagen.

Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis

Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis

Het is op 27 juni 115 jaar geleden dat Dora Belinfante werd geboren. Dora was in Zeist werkzaam als bibliotheekmedewerkster. Samen met tien andere Joodse medewerkers komt ze voor in het boek ‘Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis’. Dit boek van Mark Deckers verscheen in april 2022. Deckers vertelt in dit boek over elf joodse bibliotheekmedewerkers van verschillende bibliotheken, die in de Tweede Wereldoorlog ontslagen werden in opdracht van de bezetter.

Boek en foto expositie ‘Achter mijn rug’ gelanceerd 

Deborah Herder

Onlangs vond de foto expositie plaats van Deborah Herder. Ook reikte zij het eerste exemplaar uit van haar boek ‘Achter mijn rug’. Het project bestaat uit ervaringsverhalen en foto’s van meiden met scoliose. De meiden geven zich bloot en laten zien hoe hun scoliose zichtbaar is. Op deze manier hoopt Deborah scoliose meer onder de aandacht te brengen. Tijdens deze bijzondere middag konden scoliosepatiënten en geïnteresseerden elkaar ontmoeten en vragen stellen. 

Fotograaf
EJCapturing

Het Rampjaar 1672-1673. Moordbranders in de Republiek

De onafhankelijkheid van het toenmalige Nederland stond 350 jaar geleden op het spel, het was erop of eronder. 

Van drie kanten werd het land ernstig bedreigd. Chaos, ontreddering, paniek, dapperheid, lafheid en kille afwegingen van bestuurders, karakteriseerden wat het Rampjaar 1672-1673 is gaan heten. Slechts de Oude Hollandse Waterlinie voorkwam dat het hele land in enkele weken onder de voet werd gelopen. Dit jaar zijn overal activiteiten ter gelegenheid van de 350-jarige herdenking van dit rampjaar.

Stedenband Coesfeld-De Bilt springlevend

Burgemeester Potters, mevrouw Rigter en oud-burgemeester (Coesfeld) Öhmann

Onlangs is een delegatie van zusterstad Coesfeld (Duitsland) naar gemeente De Bilt gekomen om de gezamenlijke vriendschapsband te vieren. Oud-burgemeester Öhmann, burgemeester Potters en mevrouw Rigter van de Stichting Jumelage De Bilt-Coesfeld onthulden een gedenkteken en openden een speciaal aangelegde vriendschapstuin bij het gemeentehuis