Wonen

Stand van zaken opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Sjoerd Potters en Mieke Buijs

Het is ruim twee maanden geleden dat gemeente De Bilt de eerste vluchtelingen uit Oekraïne opving. Op verschillende plekken in de gemeente is opvang geregeld. Het was onlangs Wereldvluchtgelingendag en burgemeester Sjoerd Potters bracht een bezoek aan de opvang op het gemeentehuis.

Wijkraad niet blij met 100 euro boete voor fout plaatsen kliko

kliko

Wijkraad De Leijen in Bilthoven vindt het niet constructief dat BOA's een boete van 100 euro uitdelen als een bewoner de kliko niet op eigen erf zet. "Op 24 mei 2022 kregen bewoners van het Kromhoutkwartier, Hendrick de Keyserkwartier en de Bongerdbuurt een brief van de Gemeente over handhaving. Het gaat om klachten over kliko’s die niet op eigen erf staan, terwijl dat wel zou moeten.

RMN leegt in zomerperiode wekelijks de groene container  

GFT keukenbakje

In de zomerperiode leegt Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) de groene container weer wekelijks. Dit is de container voor groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT). In de periode van 13 juni tot en met 26 augustus 2022 mag u uw groene container op de juiste inzameldag vóór 7.30 uur aan de weg plaatsen.

Klimaatpaviljoen in Zeist geopend

Stef Meijs, Hoogheemraad Jansen op de Haar en Wethouder Catsburg testen de waterdoorlatende bestrating

Onlangs hebben Wethouder Wouter Catsburg van de gemeente Zeist,  Hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar van het waterschap De Stichtse Rijnlanden en Stef Meijs, programmamanager klimaatadaptatie bij de Provincie Utrecht het klimaatpaviljoen op de Boswerf in Zeist geopend. Het klimaatpaviljoen is een unieke plek waar particulieren kunnen zien en ervaren hoe je je huis en tuin kunt aanpassen aan het veranderende klimaat.

Fotograaf
Simone Oosterbaan

Vergunningsaanvraag voor Zonneweide Voordaan ingediend

Zonneweide Voordaan

De ontwikkeling van Zonneweide Voordaan in Groenekan is een belangrijke volgende fase ingegaan: op 30 mei is de vergunningsaanvraag voor het zonneveld bij de gemeente ingediend. De indieners hopen dat de gemeenteraad nog dit kalenderjaar een positief besluit kan nemen. 

In 2021 meer burenoverlast door corona

Wandhana en Ellen

Maar liefst 21.000 meldingen van burenoverlast stroomden vorig jaar binnen bij organisaties die buurtbemiddeling aanbieden. Het aantal meldingen blijft daarmee op een hoog niveau. De coronamaatregelen zoals de maandenlange lockdown zorgden voor meer ergernissen en ruzie tussen buren. Dit blijkt uit de benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Eerste zonnestroomproject voor bewoners in gebruik

Wouter Catsburg stelt de zonnestroominstallatie in gebruik

Onlangs stelde wethouder Wouter Catsburg, door een symbolische handeling, het eerste zonnestroomproject (ook wel postcoderoos genoemd) in Zeist in gebruik. Hij ontstak een lamp die gevoed wordt door de opgewekte elektriciteit van 200 zonnepanelen. Die liggen op het dak van de schuren van boer Aart. 50 bewoners uit Zeist investeerden in dit eerste project van de Duurzame Energie Coöperatie Zeist.

Fotograaf
Mel Boas

Eerste vluchtelingen komen aan op Kamp van Zeist 

Gemeente Zeist

Onlangs arriveerden de eerste vluchtelingen in de noodopvang op het terrein van Kamp van Zeist. Het gaat om een groep van 100 alleengaande mannen met een verblijfsvergunning uit het voormalige Holland Casino in Utrecht.  Verder komen er gezinnen, alleengaande vrouwen en nareizigers. In de noodopvang is plek voor 200 vluchtelingen. De noodopvang is nodig vanwege de enorme toestroom van vluchtelingen.