Veel interesse voor zonnestroom van boer Aart

Auteur
Mijn Groene Huis

Het eerste zonnestroomproject van Duurzame Energie Coöperatie Zeist op het dak van boer Aart in de Vinkenbuurt is na openstelling in mei in korte tijd overschreven. Ruim 50 inwoners van Zeist gaan samen vanaf het najaar schone energie opwekken met de 200 zonnepanelen die op het dak van de boerderij geplaatst worden. Ook heeft de Duurzame Energie Coöperatie Zeist er in een paar weken ruim 100 nieuwe leden bijgekregen. Voorwaarde om mee te doen aan een zonnestroomproject is dat je lid bent van de coöperatie.

De subsidie die voor het project nodig is, werd begin mei aangevraagd. Naar verwachting wordt die in juli toegekend. Daarna worden de zonnepanelen geplaatst en kunnen deelnemers genieten van de opbrengst van de zonneschijn. 

Inwoners die ook willen deelnemen in een volgend project kunnen lid worden van de coöperatie. Lidmaatschap kost € 10 per jaar. Inschrijven kan op de website www.DECZ.nl. Daar kan men zich ook abonneren op de nieuwsbrief.  Via de nieuwsbrief worden leden op de hoogte gehouden van nieuwe projecten. Op 29 juni is de eerste ledenvergadering van de coöperatie. 

Een zonnestroomproject (ook postcoderoos genoemd) is er voor bewoners die energie willen opwekken met zonnepanelen maar zelf geen geschikt dak hebben, niet voldoende panelen op hun eigen dak kwijt kunnen of het op hun eigen dak niet mooi vinden. Ook mensen die willen investeren in schone en lokaal opgewekte energie kunnen participeren in een zonnestroomproject. 

De Duurzame Energie Coöperatie Zeist wil graag een burgerbeweging in Zeist op gang brengen. Het doel is om binnen de gemeente duurzame energie op te wekken zonder de biodiversiteit, natuurwaarden en de belangen van alle betrokkenen uit het oog te verliezen. Het klimaatakkoord geeft aan dat minimaal 50% van de opwek in lokaal eigenaarschap moet zijn. De gemeente Zeist en DECZ hebben zelfs een voorkeur voor 100%. En is er meer aandacht en geld voor het milieu, het landschap en verdere verduurzaming van de eigen omgeving 
 

Zonnestroomproject Boer Aart
Fotograaf
Mel Boas