Jubileumtentoonstelling Familiemuseum Van Vlaardingen in Maartensdijk

Datum
Einddatum

De maand januari 2023 staat bij Familiemuseum/Galerie Van Vlaardingen in Maartensdijk in het teken van een tentoonstelling ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum. Er is een uitgebreide collectie schilderijen variërend van realistische- tot abstracte kunst te zien.

Concert Wibi Soerjadi
Onlangs werd dit jubileum in besloten familiekring gevierd met een exclusief optreden van meesterpianist Wibi Soerjadi. Hij speelde klassieke pianoconcerten, in de sfeer van de tentoongestelde schilderijen. 

100 Jaar kunstschilders Van Vlaardingen
De laatste tentoonstelling vond plaats in 2008, gelijktijdig met de introductie van het boek “100 Jaar kunstschilders Van Vlaardingen”. Hierin is onder meer werk van de drie generaties kunstschilders opgenomen dat ook in het Familiemuseum is te zien. 

En plein air
Qua oeuvre is er van stamvader Derk (1e generatie) een virtuoos geschilderde boslaan in de Lage Vuursche getooid in herfstkleuren te zien. Kortenhoef, de Loosdrechtse Plassen en de Hoorne Boeg vormden de favoriete omgeving voor veel en plein air werk van zoon Jan (2e generatie). Clement (2e generatie) ging enkele keren per jaar met z’n Deux Chevaux naar de Côte d’Azur en Liguria om daar dromerige, oude dorpjes te schilderen. Dick (3e generatie) is als zeiler geïnspireerd door de Waddenzee, -eilanden en de Loosdrechtse Plassen. Van allen is werk te zien in het Familiemuseum.

De Nachtwacht
Het verband tussen de schilderkunst en de naam Van Vlaardingen dateert al van 1642, het jaar dat Rembrandt zijn Nachtwacht voltooide. 
Willem van Ruytenburg is een van de hoofdpersonen op dit meesterwerk. Hij is de in geel en wit geklede officier op de voorgrond. Zijn vader had in 1611 de Heerlijkheid Vlaardingen gekocht, waarna hij en zijn familie de daarbij behorende titel Heer van Vlaardingen aan zijn naam mocht toevoegen. Volgens genealogische overlevering is Willem van Ruytenburg de grondlegger van een kunstenaarsfamilie, waarvan een tak zich ruim drie en een halve eeuw later in het Gooi vestigde.

De collectie schilderijen is breed en bestaat uit klassiek, impressionistisch, 
en plein air, abstract, aquarellen, gouaches en pentekeningen. De lijsten zijn veelal handwerk, kleurvast en duurzaam met een finish van bladgoud, platina of zilver.

Muzikale omlijsting
Joshua Kurnjadi, een talentvolle en veelbelovende student aan het Utrechts Conservatorium, zal op de zondagmiddagen op de vleugel de muzikale omlijsting verzorgen.

“100 jaar kunstschilders Van Vlaardingen”
Het boek “100 Jaar kunstschilders Van Vlaardingen” is tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar in het Familiemuseum.

Adres: Familiemuseum/Galerie Van Vlaardingen, Dorpsweg 198, 3738 CL Maartensdijk
Open: Van zaterdag 7 januari t/m zondag 29 januari
Openingstijden: Zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. 

Parkeren: Parkeerterrein achter restaurant Zilt&Zoet (tegenover het Familiemuseum)

Wibi Soerjadi