De Bilt wordt een Global Goals gemeente

Onlangs diende Yvo Palma-Kok (GroenLinks) tijdens zijn maidenspeech de motie in om van De Bilt een Global Goals gemeente te maken. ‘De ecologische grenzen van de aarde worden overschreden, en ook ongelijkheid neemt toe. De aarde en natuur redden het wel als de mens er niet meer zou zijn, maar wil de mens nog generaties vooruit dan zullen we ons duurzaam moeten ontwikkelen. Duurzaamheid gaat namelijk over de huidige én de komende generaties.’ 

Eerder in de raadsvergadering vertelde Feline Lauret, de aftredende kinderburgermeester, ook over het belang van het speerpunt duurzaamheid waar ze zich afgelopen jaar voor heeft ingezet. De motie was breed gesteund, van SP tot VVD, en ook wethouder Krischan Hagedoorn omarmde de motie. Daarna werd de motie aangenomen en daarmee het college opgeroepen zich bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in te schrijven als Global Goals gemeente.

Global Goals
De Global Goals zijn 17 doelen gesteld door de Verenigde Naties in 2015 om de wereld een betere plek te maken in 2030, door internationaal aandacht te besteden aan onder anderen klimaat, gelijkheid, armoede en mensenrechten. De doelen zijn er niet alleen om bewustzijn te creëren, maar ook om aan te zetten tot actie om de doelen te bereiken. Ook lokale gemeenschappen worden gestimuleerd bij te dragen aan de Global Goals. In Nederland kunnen gemeentes zich aanmelden bij de VNG waarmee ze kosteloos toegang tot een heleboel kennis, maar ook praktijkvoorbeelden van gemeentebeleid die bijdragen aan de Global Goals.

In De Bilt wordt jaarlijks door Duurzaam De Bilt de Week van de Duurzaamheid georganiseerd waarbij de Global Goals centraal staan, deze zal dit jaar plaatsvinden van 7 tot 16 oktober. Ook werd door Duurzaam De Bilt op 30 maart 2022 het manifest DeBilt4GlobalGoals aangeboden aan de gemeente, met de oproep om van de Bilt een Global Goals gemeente te maken.

Global Goals