Zonnebloem Zeist bezoekt Joods Museum in Amsterdam

Zonnebloem afdeling Zeist heeft op 9 september een uiterst boeiende en leerzame excursie ondernomen. De tocht ging met de MuseumPlusbus naar het Joods Museum in Amsterdam. Het reisje was georganiseerd en gesponsord door de Vrienden Loterij.

In Amsterdam werden de Zonnebloemgasten (die vergezeld werden door een delegatie van Finsprong) opgedeeld in drie groepen. Iedere groep kreeg een eigen gids mee voor een rondleiding door dit unieke museum dat de aanwezigheid beschrijft van de Joden in Nederland van 1600 tot nu. De betekenis van de Joden in Nederland wordt duidelijk gemaakt in het museum. 

Vanaf ongeveer 1600 kwamen de Portugese Joden vanuit Spanje en Portugal naar ons land. In hun landen van herkomst werden zij vervolgd. In de Republiek troffen zij een voor die tijd tolerant klimaat. Na de Portugezen kwamen de Slavische Joodse vluchtelingen. Tezamen vormden de Joodse bewoners van Amsterdam aan het eind van de 18e eeuw de grootste stedelijke Joodse gemeenschap ter wereld. Rembrandt maakte in de 17e eeuw niet voor niets een beroemd schilderij van een oudere Joodse man uit Amsterdam.

De Joden waren winkeliers, marktlieden, straatkoopman of diamantbewerker. Sommigen waren rijk maar een veel groter deel leefde in bittere armoede. Aan de activiteiten van de Joden in Nederland danken wij nu nog onder meer De Bijenkorf, Maison de Bonnetrie en de Hema. Amsterdam had zijn eigen Jodenbuurt, rond het Waterlooplein, de Jodenbreestraat en de Vlooienbrug.  

Na de Tweede Wereldoorlog, en ook al ervoor, emigreerden veel Joden naar onder meer Israël. Nu is de Joodse gemeenschap in Amsterdam en Nederland niet meer zo groot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond een heel groot percentage van de Joodse Amsterdammers en Nederlanders de dood.

Het Joods Museum is gehuisvest in een gebouw dat vroeger een synagoge was. De Zonnebloemgasten waren onder de indruk van wat zij te horen en te zien hadden gekregen. Op de rondleiding volgde nog een gezamenlijke lunch in het museum. De thuisreis leverde daarop een kleine domper op want de bus kwam in enorme files terecht. Dat was het gevolg van de spoorwegstaking.

Zonnebloem Zeist verzorgt dit soort excursies en ook gezellige samenkomsten voor Zeistenaren van boven de 18 met een lichamelijke handicap. Daarnaast worden bezoeken thuis afgelegd. Zonnebloem Zeist doet dit al sinds 1979. De landelijke Zonnebloem is nog veel ouder. Zonnebloem Zeist kan vrijwilligers gebruiken voor het bezoekwerk. Meer informatie: www.zonnebloem.nl/zeist

De Zonnebloem afd. Zeist bezoekt het Joods Museum in A'dam