Bijzondere levering concertvleugel op Slot Zeist

Behoedzaam reed een kleine robot met rupsbanden donderdagochtend over de brede houten trappen van Slot Zeist. De lading: een klassieke vleugel van 450 kilo. Burgemeester Koos Janssen overhandigde de sleutel van de Steinway-concertvleugel aan Pieter den Bieman, voorzitter van de stichting Slotconcerten. “Voor ons is dit een geweldige mijlpaal”, zegt Den Bieman. “Door de komst van de nieuwe vleugel is er naast de bestaande concertserie een serie nieuwe concerten in de Pianosalon mogelijk.” 

De vrijwilligers van Stichting Slotconcerten zetten zich al 21 jaar in voor pianoconcerten op Slot Zeist, onder andere op de concertzolder van het Slot. Daar werd de afgelopen jaren gespeeld op een Steinway A-vleugel uit de jaren zeventig van de gemeente Zeist, een zogeheten Salonvleugel. De vleugel was maar nét toereikend voor de ruimte. Het geluid van een vleugel wordt namelijk beïnvloed door de ruimte waarin deze staat, en de hoeveelheid toeschouwers. Doordat de Steinway A net iets te licht is, kunnen stukken van componisten zoals bijvoorbeeld Rachmaninoff , Liszt en anderen er minder goed op worden gespeeld. Om meer muzieksoorten te kunnen spelen en meer uiteenlopende muzikanten naar de slotconcerten te kunnen krijgen, is een grotere vleugel nodig.

Grotere vleugel
Daarom ijverde Stichting Slotconcerten sinds 2020 voor een grotere vleugel. Met de donderdagochtend geleverde Steinway B-vleugel is die wens vervuld. De 2,11 meter brede concertvleugel is tweedehands, maar is helemaal gereviseerd. Met een concertvleugel kan de Stichting Slotconcerten voortaan makkelijker gerenommeerde pianisten aantrekken en zo ook een breder publiek aantrekken.  De vleugel werd gefinancierd dankzij een inzameling van Stichting Slotconcerten, bijdragen van sponsoren en een subsidie van de gemeente Zeist, die ook eigenaar van de nieuwe vleugel is. Donderdag droeg burgemeester Koos Janssen de vleugel symbolisch voor gebruik over aan de Stichting Slotconcerten. De vleugel kan gebruikt worden door alle gebruikers van het Slot.

PianoSalon
De vleugel is vanaf 2 oktober te beluisteren. Dan begint een nieuwe serie zondagse lunchconcerten, onder de naam PianoSalon met een aanvang om 1230u, gedurende een uur op de Slotzolder. Volgens Pieter den Bieman vult Stichting Slotconcerten hiermee een gat in het Zeister cultuuraanbod. Pianisten Jacob Bogaart, Ksenia Kouzmenko, Maurice Lammerts van Bueren en Juan Pedro Garcia Oliva zullen de eerste vier concerten gaan geven. Oud-Zeistenaar Jacob Boogaart trapt af. Erna Fransen (pianopedagoge en ook verbonden aan de Muziekschool) coördineert de concertreeks voor de Slotconcerten.
 

Levering piano Slot Zeist