Appartementencomplex slaat zonne-energie op in batterij

De Vereniging van eigenaren (VvE) van het appartementencomplex op de hoek van de 2e Hogeweg-Slotlaan gaat een flinke slag slaan in verduurzaming van haar gebouw. De VvE laat het dak van haar gebouw uit 1937 opnieuw isoleren en laat er vervolgens 170 zonnepanelen op leggen. Vooral bijzonder is dat de VvE ook batterijen laat installeren om de zonne-energie in op te slaan.

Bewoners en bedrijven die samen in het gebouw zitten, gebruiken die stroom, met de batterijen als ‘tussenstation’. De energie die de zonnepanelen opwekken, wordt zo maximaal gebruikt voor het eigen gebouw. Daarmee wordt het gebouw dus grotendeels zelfvoorzienend wat stroom betreft. Onlangs werd de overeenkomst getekend waarmee de VvE en de leverancier hun samenwerking vastleggen. 

Veel Verenigingen van eigenaren denken na over de vraag welke stappen ze moeten nemen om uiterlijk in 2050 hun gebouw energieneutraal te krijgen. Die vraag is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. De aanpak van de VvE 2e Hogeweg-Slotlaan kan daarbij andere VvE’s inspireren.

Voor een VvE die niet alleen uit wooneenheden bestaat maar ook uit bijvoorbeeld winkels en kantoorruimtes, is financiering van een dergelijk project extra ingewikkeld. Toch is het de VvE gelukt om in samenwerking met ‘Voor de VvE’ (de leverancier), de gemeente Zeist, de provincie Utrecht en Mijn Groene Huis het project voor elkaar te krijgen. De gemeente Zeist en de provincie Utrecht hebben subsidie verstrekt, vanwege de vernieuwende aanpak. Mijn Groene Huis heeft de VvE geadviseerd.

De bouwwerkzaamheden starten in augustus en het doel is om het project begin oktober af te ronden.
 

Ondertekening contracten VvE 2e Hogeweg-Slotlaan te Zeist
Fotograaf
Mel Boas