Bewoners Griffensteijn starten energietransitie experimenten

Vijfenveertig bewoners uit Griffensteijn namen onlangs deel aan een wijkbijeenkomst over de energietransitie naar een aardgasvrije wijk. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Energie Transitie Initiatief Griffensteijn in samenwerking met Mijn Groene Huis. Ruud Meijvogel van het initiatief presenteerde de resultaten van de vorig jaar gehouden enquête die door 50% van de bewoners is ingevuld. 

Energie-adviseur Eric Dekker van Mijn Groene Huis liet de bewoners zien hoe zij in stappen hun woning aardgasvrij kunnen maken, wat dat kost en wat dat oplevert. Bert van Egdom wees de aanwezigen op de verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden. En Michiel Veen van het wijkinitiatief riep aanwezigen op om deel te nemen aan één van de drie experimenten, die bedoeld zijn om ervaringen op te doen met verschillende oplossingen in jaren’30 woningen.

Deze experimenten sluiten aan op de Transitievisie Warmte van de gemeente Zeist (zie www.zeist.nl/tvw). Hierin beschrijft de gemeente wijk voor wijk, wanneer en hoe wij afscheid gaan nemen van aardgas.  Omdat veel mogelijkheden nog worden onderzocht, zijn nog niet alle vragen in de Transitievisie Warmte beantwoord. In de komende jaren zal dit steeds duidelijker worden. Maar wel al duidelijk is dat iedere huiseigenaar het beste kan beginnen met het optimaal isoleren van zijn woning, omdat dit in alle gevallen noodzakelijk is. Tussen 2035 en 2050 zullen de wijken en dorpen van Zeist één voor één van het aardgas worden afgesloten. Tijdens de bijeenkomst presenteerde Wouter Pieterse van de gemeente Zeist de Transitievisie Warmte voor Griffensteijn. 

De aanwezigen deelden ook hun zorgen. Wat betekent dit voor de rust in de wijk als iedereen een eigen warmtepomp laat installeren? En wat voor het aangezicht, als er overal zonnepanelen en buitenunits van warmtepompen aan de voorzijde worden gemonteerd? De initiatiefgroep neemt deze zorgen serieus en gaat zoeken naar voor iedereen acceptabele oplossingen. De route ernaartoe staat beschreven in een door de initiatiefgroep opgesteld warmteplan voor de wijk. De groep heeft een grote ambitie. Maatwerkadviezen moeten de komende maanden zicht geven op wat er haalbaar is in de jaren dertig woningen in Griffensteijn.

Mijn Groene Huis gaat ook in andere wijken van Zeist aan de slag met maatwerkadviezen en is daarvoor in gesprek met bewonersinitiatieven in deze wijken. Mijn Groene Huis is onderdeel van Stichting Energie Zeist en wordt gesubsidieerd door de gemeente Zeist. Via de website, het Energiecentrum op de Slotlaan 300, de nieuwsbrief, informatieavonden en collectieve inkoopacties helpt Mijn Groene Huis bewoners bij het besparen en duurzaam opwekken van energie. Zie www.mijngroenehuis.nu

Bewoners in Griffensteijn, die betrokken willen worden bij het initiatief, kunnen een e-mail sturen naar energietransitiegriffensteijn@gmail.com. 

Foto: Ruud Meijvogel van Energie Transitie Initiatief Griffensteijn presenteert de resultaten van de bewonersenquête.

Ruud Meijvogel van Energie Transitie Initiatief Griffensteijn presenteert de resultaten van de bewonersenquête.