Multatuli en Harry van Kruiningen – Two rebels with a cause

Van 22 januari tot en met april 2022 is de tentoonstelling met 22 etsen van Harry van Kruiningen (1906- 1996) geïnspireerd door de ‘Minnebrieven’ van Multatuli  te bezichtigen in de foyer van KunstenHuis Idea in ‘De Klinker’ aan de Markt in Zeist.

De maatschappelijk bevlogen graficus Van Kruiningen was zeer geïnspireerd door Multatuli. Te zien zijn de fantastische etsen die Van Kruiningen ca 1971 gemaakt heeft bij Multatuli’s  ‘Minnebrieven’. Multatuli gaat in dit werk voort op de koloniale zaak maar introduceert ook thema’s als religiekritiek en vrouwenemancipatie. De brieven zijn raamvertellingen waarin hij parabels en andere tekstsoorten verwerkte: pareltjes, met veel gebruik van fantasie, waar een kunstenaar als Van Kruiningen zijn verbeeldingskracht naar hartenlust op kon loslaten. In bijgaand boekje dat op de tentoonstelling te bekijken en te koop is, staan fragmenten van alle etsen afgebeeld met telkens het bijbehorende citaat uit  de ‘Minnebrieven’. Dit boekje (à 10 euro) is verkrijgbaar bij de balie van de bibliotheek in Zeist.

Martijn Breuning, voorzitter van de Stichting Harry van Kruiningen, is op 2, 9, 16 en 23 februari aanwezig in ‘De Klinker’ en geeft bezoekers dan een korte toelichting bij deze tentoonstelling.

Eind april geeft Elsbeth Etty een lezing over Willem Wilmink en Multatuli, waarin ze de schrijvers Multatuli en Willem Wilmink (Zeistenaar van 1981 t/m 1991) als rebel en dwarsdenker met elkaar vergelijkt. Elsbeth Etty schreef een biografie over Willem Wilmink, ‘In de man zit een jongen’. Martijn Breuning geeft deze avond een toelichting op het werk van Harry van Kruiningen. 

De tentoonstelling en lezing worden door Literair Zeist en de Stichting Harry van Kruiningen in samenwerking met KunstenHuis Idea georganiseerd in het kader van het Multatuli herdenkingsjaar 2020. In verband met de coronamaatregelen kunnen deze tentoonstelling en lezing nu pas worden georganiseerd.

Meer informatie is te lezen op www.literairzeist.nl. Wilt u op de hoogte worden gehouden van deze en andere activiteiten van Literair Zeist? Dan kunt u zich, via de website, aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief.
 

Harry van Kruiningen
Fotograaf
Joost Evers