GroenLinks De Bilt wil opkoopbescherming woningen

GroenLinks raadslid Anne Marie ’t Hart wil dat De Bilt in navolging van onder meer de stad Utrecht het opkopen door particuliere beleggers tegengaat van woningen met een WOZ-waarde van minder dan 440.000 euro. De nieuwe wet Opkoopbescherming biedt gemeenten daartoe de mogelijkheid en inmiddels hebben diverse gemeenten hiervan gebruik gemaakt. 

De gemeenten willen daarmee het grootschalig opkopen van woningen door particuliere beleggers voorkomen. De woningen mogen in het vervolg vier jaar na aankoop niet worden verhuurd, waarbij een uitzondering wordt gemaakt voor verhuur aan 1e en 2e graads familieleden. 

Nu Utrecht deze maatregel per half maart heeft aangekondigd, dreigt een waterbedeffect. Daardoor zouden ook in de omliggende gemeenten veel woningen in handen kunnen vallen van particuliere beleggers en mensen die zelf in een koopwoning willen gaan wonen, minder kansen krijgen. Om dat tegen te gaan vindt de fractie van GroenLinks dat ook De Bilt zou moeten overgaan tot het invoeren van deze opkoopbescherming.
 

GroenLinks De Bilt