Woningen Zwaluwnest Kerckebosch opgeleverd

Bijna alle oude flats in Kerckebosch Zeist maakten plaats voor nieuwbouw. Alleen de eerste flat aan de Prinses Margrietlaan bleef staan. Afgelopen week, anderhalf jaar na de start van de grondige renovatie, werd appartementengebouw ‘Zwaluwnest’ officieel opgeleverd. Volledig ‘gasloos’. In opdracht van woningcorporatie Woongoed Zeist renoveerde Coen Hagendoorn Bouwgroep 74 sociale huurwoningen.

Wijkwethouder Marcel Fluitman: “Zwaluwnest is een prachtig voorbeeld van hoe we bestaande gebouwen in Zeist kunnen verduurzamen. De flat is nu helemaal van deze tijd en past mooi bij de kwaliteit van de nieuwbouw in de groene wijk Kerckebosch. De renovatie sluit bovendien goed aan bij de ambities die de gemeente heeft om de klimaatdoelstellingen te behalen.”

Renoveren en opleveren in coronatijd
Het was een roerige tijd. Na de feestelijke start van de renovatie diende de coronacrisis zich al snel aan. Gelukkig werd er – met aangepaste maatregelen in lijn met het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ – bijna de hele afgelopen anderhalf jaar doorgewerkt. Het oorspronkelijke plan was om de woningen in bewoonde staat te renoveren. Hier werd vanaf gezien. De bewoners konden tijdens de renovatie van hun woning terecht in een logeerwoning. De werkzaamheden zijn nu gereed.

Betaalbaar wonen met aandacht voor duurzaamheid
Met extra investeringen door Woongoed Zeist én een subsidie van de gemeente Zeist kreeg de gehele flat een duurzame make-over. De hoogwaardige isolatie van de gevel, ramen van triple glas en het dak vol met zonnepanelen maken het gebouw bijna energieneutraal.

Bewoners zijn blij met hun nieuwe, mooi gerenoveerde woning. Het grootste verschil is dat zij anders met hun huis moeten omgaan dan ze gewend zijn. Alle woningen zijn van het gas af en hebben een eigen installatie voor verwarming, warm water en frisse lucht. Dat is voor velen even wennen. Het grootste voordeel is dat de goede isolatie zorgt voor een gezonde woning. Bovendien zijn de woningen geluidsdichter dan voorheen.

De grote fietsenstalling achter het appartementengebouw is weggehaald en maakte plaats voor nieuwe bergingen. De materialen worden waar mogelijk elders in Zeist opnieuw gebruikt. Want weggooien is zonde! De Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch is in december klaar met de inrichting van alle paden, groen, spelen rondom de flat. Bewoners dachten mee over de inrichting van het spelen, groen en ontmoeting.

Wijkvernieuwing Kerckebosch Zeist
De gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist werken samen aan het levensloopgeschikt maken van Kerckebosch Zeist. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin ruim 1.000 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld. Ongeveer de helft betreft sociale huurwoningen. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en Woongoed Zeist de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch (WOM) op. 

De transitie naar een natuurinclusieve samenwerking
Kerckebosch is één van de prachtige voorbeelden van De Groene Stad die laten zien dat een natuurinclusieve manier van inrichten, beheren en woningbouw mogelijk is. Een gebiedsgerichte aanpak waarbij partijen samenwerken om te zorgen voor meer verbinding tussen mens en natuur. Waarbij aantoonbaar meerwaarde wordt geboden aan het bevorderen van de biodiversiteit, het bevorderen van de gezondheid alsook het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving. Voor meer informatie en een filmpje zie 12x Groener – De Groene Stad en kijk op www.kerckeboschzeist.nl

Foto: Wijkwethouder Marcel Fluitman spreekt de aanwezigen toe.

Wijkwethouder Marcel Fluitman spreekt de aanwezigen toe.