Karter Bruno Mulders pakt dubbele winst in NK

Het kon niet op voor karter Bruno Mulders in Berghem tijdens een dubbel NK-weekeinde. Alweer niet. Eerder dit seizoen won de dertienjarige coureur uit Bosch en Duin in Spa al eens drie wedstrijden in één weekeinde, afgelopen weekeinde deed hij hetzelfde op het Brabantse circuit. Ditmaal won hij zo de zesde en de zevende ronde van de titelstrijd. Daarmee verruimde hij zijn voorsprong in de Rotax Max Junioren-klasse dusdanig dat het kampioenschap binnen handbereik is gekomen. 

“Het was een echt geweldig weekend. Een dubbel weekend en bijna de volle punten. De manier waarop ik de laatste finale heb gereden geeft echt een goed gevoel.” Want wat was er gebeurd? Bruno ging in het begin van die race aan de leiding, zakte halverwege ineens terug naar de zevende plaats en slaagde er toch nog in de race te winnen. Razendknap.

“Ik was van poleposition begonnen. Ik reed met een andere rijder weg. Hij dacht sneller te zijn en haalde me in”, legde hij uit. “Toen kwam er gelijk een treintje erachteraan en omdat ik naar buiten werd gedrukt en dus niet meer op de ideale lijn reed, kreeg ik vieze banden. Daardoor viel ik helemaal terug. Ik verloor zo’n tweehonderd meter. Het gebeurde ongeveer halverwege de race.” 

Ineens had het talent van topteam JJ Racing dus te maken met een flinke uitdaging. Bruno liet zich niet van de wijs brengen. “Ik zette de knop om, ben rustig gebleven en ben zo nog teruggereden. Ik wist niet hoeveel tijd ik nog had, dus ik ging er vol voor. Ze waren vooraan een beetje aan het knokken en ik was op dat moment het snelst op de baan. Anderen konden me alleen bijhouden in de slipstream. Op een gegeven moment was ik vier tienden per ronde sneller, dan gaat het wel hard.” 

Dat liet hij zien. De ene na de andere rijder haalde hij in met zelfverzekerde inhaalacties. Vier bochten voor de laatste ronde heroverde Bruno de koppositie. “Dat was wel lekker.” En zo kwam hij toch als winnaar over de finish. Op basis van zijn snelheid én de race skills die hij tijdens de wedstrijd liet zien ook meer dan terecht. 

Het was de perfecte afsluiter van zijn toch al zo succesvolle weekeinde in Berghem. Een dag eerder tijdens de zesde ronde van het NK had hij immers al heel veel punten gepakt door tweede te worden in de prefinale en de finale te winnen. Op zondag deed hij het zelfs nog beter door zowel de prefinale als de finale te winnen. 

Het was een weekeinde waar voor veel rijders extra druk op lag omdat een ticket voor de Grand Finals op het spel stond. Niet voor Bruno. Hij had al in het Europees kampioenschap een ticket gewonnen voor dit officieuze WK voor Rotax Max-rijders.

Niet voor Bruno, hij kon bijna frank en vrij racen in Berghem. “Daarom ging ik zonder stress het raceweekend in. Dat maakte het makkelijker. Ik sta nu boven de veertig punten voor op de nummer twee. Dat is echt veel. En ik stond al enorm ver voor in het kampioenschap. Ik heb dit seizoen best veel races gewonnen. Ik ga zeker tevreden naar huis.” 

Zijn volgende wedstrijd is de BNL Golden Trophy in Genk. Daarna volgt de laatste ronde van het NK op hetzelfde circuit en dan gaat Bruno naar Bahrein voor de Grand Finals. “Ik ga de komende weken veel trainen op de Sodikart waarop we tijdens de Grand Finals moeten racen. Daarnaast train ik sowieso nog heel veel buiten de kart. Hardlopen, fietsen, gewichten. Ik train elke dag. Ik wil sterk zijn en conditioneel top. Dan sta ik er straks in Bahrein goed voor.”

Bruno Mulders
Fotograaf
Bas Kaligis/RaceXpress.nl