E-waste race: Basisscholen gaan de strijd met elkaar aan

Onlangs heeft wethouder Wouter Catsburg het startsein gegeven voor de E-waste race in de RMN gemeenten. Op de Zeister Schoolvereeniging was hij aanwezig tijdens de gastles om de leerlingen succes te wensen en uit te leggen waarom het inzamelen van E-waste zo belangrijk is.

“Bij iedere aftrap van de E-waste race kijk ik thuis in onze kasten en lades of we nog E-waste hebben liggen. En altijd vind ik wel iets wat bewaard en vergeten is. Zelfs nu weer terwijl ik dit jaar al behoorlijk wat in de Blipverts in Zeist heb gestopt. Dus kijk nog maar eens kritisch en geef je E-waste mee aan de leerlingen, deponeer het in een Blipvert of lever het in op het recyclestation,” aldus wethouder Catsburg.

De leerlingen van de Zeister Schoolvereeniging gaan de strijd aan met negen andere basisscholen om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel E-waste genoemd) in te zamelen. Zo kunnen de grondstoffen die erin zitten zoveel mogelijk opnieuw gebruikt worden. De E-waste race start op maandag 20 september en duurt tot donderdag 14 oktober 2021. Met het ophalen van afgedankte apparaten scoren de leerlingen punten. De school met de hoogste score wint een leuke schoolreis naar Nemo. 

Voor het maken van een elektrisch apparaat zijn veel grondstoffen nodig. Een aantal van deze grondstoffen raakt op, wat voor problemen zorgt bij het maken van mobieltjes, computers en kleurentelevisies. Dat moet ook anders kunnen, vinden de leerlingen van groep 7 van de Zeister Schoolvereeniging. Ook vinden zij het belangrijk dat de grondstoffen voortaan op een eerlijke en milieuvriendelijke manier verkregen worden. Met het ophalen van al het E-waste hopen zij hieraan bij te dragen. 

Hoe helpt u mee?  
Alle apparaten met een stekker of batterij kunt u aanmelden op de website van de E-waste race (https://ewasterace.nl/). Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen dan het aangemelde apparaat bij u thuis op. Het is dus niet de bedoeling dat u zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende basisschool bij u in de buurt brengt. Let op: De leerlingen verzamelen de afgedankte apparaten in containers. Het is dan ook van belang dat het afgedankte apparaat in een “kliko” past, zoals haardrogers, afstandsbedieningen, oplaadsnoeren en staafmixers. 

RMN leegt de volle containers en zorgt ervoor dat de afgedankte apparaten bij de verwerker terecht komen. Zo kunnen de grondstoffen uit de elektrische apparaten opnieuw gebruikt worden. 

Deelnemende scholen
De tien basisscholen uit de verschillende RMN gemeenten die meedoen aan de E-waste race zijn:  
Baarn: Gaspard de Coligny
IJsselstein: Kindercentrum WIJ, OBS De Trekvogel
Nieuwegein: OBS De Krullevaar, Beatrixschool 
Soest: Waterinkschool, Van der Hucht III
Zeist: Nije-Kroost, Oud Zandbergen, Zeister School Vereeniging

Op de website van de E-waste race wordt de score tussen de scholen bijgehouden.  

Foto: Wethouder Catsburg bij de gastles op de Zeister Schoolvereeniging

Wethouder Catsburg bij de gastles op de Zeister Schoolvereeniging