Proef Natuurmonumenten oorzaak stankoverlast

De stanklucht, die gistermiddag op diverse plaatsen in Utrecht werd gemeld, is wellicht veroorzaakt door een proef van Natuurmonumenten.

In de Eempolder bij Eemnes werd gras uitgereden met daarin een bacterie, een natuurlijke bodemverbeteraar. Deze bodemverbeteraar is een vervanger van mest. De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht meldt dat de stank ontstond door een proef met een soort kuilgras, bokashi. "Bokashi is een bodemverbeteraar van gefermenteerd organisch materiaal dat de laatste tijd steeds vaker gebruikt wordt in plaats van mest of compost door terreinbeherende organisaties. Waarschijnlijk heeft het windstille, koude weer ervoor gezorgd dat de bokashi tot stank leidde. Het uitrijden van bokashi onder deze weersomstandigheden is toegestaan, omdat het geen meststof is. De werkzaamheden in Eemnes zijn voltooid, en de geur zal door de wind wegtrekken. Aanvankelijk werkten de RUD en de VRU samen in het zoeken naar de geurbron. Toen vaststond dat er geen gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen, heeft de RUD het onderzoek voortgezet. "

Boswachter Haije Valkema van Natuurmonumenten was verrast door de stank. Tegen RTV Utrecht zegt hij: "Het is geen mest en we doen dit ook niet voor het eerst. Ik denk dat de stank te maken heeft met de vrieskou. Het werken met deze techniek zit nog in de proeffase, dus dit is ook weer een leermoment".

Het RIVM heeft ook onderzoek gedaan en denkt dat niet alle stankklachten te herleiden zijn naar de actie van Natuurmonumenten.

Bokashi
Fotograaf
Pixabay