Openluchtmuseum Jits Bakker weer opengesteld voor publiek

Auteur
Stichting Jits Bakker Collectie

Na een periode van stilte door de coronapandemie, zijn de activiteiten van de Stichting Jits Bakker Collectie inmiddels weer in volle gang. Eindelijk kan jong en oud weer ongestoord genieten van de veelzijdige kunstcollectie van de gerenommeerde kunstenaar Jits Bakker. Op 10 en 11 juli vinden de open dagen plaats in het atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint. Onlangs hebben honderden basisschoolleerlingen uit groep 8 kunstlessen gevolgd in het atelier van de Biltse beeldhouwer.

Interactieve kunstlessen
Tibo van de Zand, Voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie, is dan ook bijzonder enthousiast over het hervatten van de activiteiten. “Het is zo mooi om te zien wat kunst voor de jeugd kan betekenen, zeker omdat niet ieder kind hier vanzelfsprekend mee in aanraking komt. Het lijkt me voor de kinderen bovendien een welkome onderbreking na een stressvolle coronaperiode”, vertelt van de Zand. Het scholenproject dat werd samengesteld door Kunst Centraal keert inmiddels vrijwel ieder jaar terug, en werd dit jaar georganiseerd door de Stichting Jits Bakker Collectie en Stichting Delta De Bilt. De leerlingen krijgen, voorafgaand aan het bezoek en het monumentale atelier, eerst een introductiefilm te zien. Na het bezoek vervaardigen ze zelf nog een beeldje met boetseerwas. “Het programma valt samen te vatten als een interessant, maar bovenal interactief programma. Hopelijk worden kunstenaars in de dop aangemoedigd door het bijzondere levensverhaal van Jits om verder te gaan in het creatieve vak”, aldus Tibo van de Zand.

Het Open Zomeratelier
Komend weekend, op 10 en 11 juli, vinden de open dagen plaats in het atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint. Het ‘Open Zomeratelier’ biedt, mede vanwege de mogelijkheid om een uitgebreide rondleiding van circa veertig minuten te volgen, een uniek inkijkje in het reilen en zeilen van een van Nederlands bekendste beeldend kunstenaars. “De vrijwilligers van de Stichting staan weer te popelen om bezoekers en geïnteresseerden meer te vertellen over de kunstcollectie tijdens de kosteloze rondleidingen die zij tijdens de open dagen verzorgen. Maar natuurlijk staat het iedereen - zoals altijd - ook vrij om zelf het beeldenlabyrint en atelier ‘de kooi’ te verkennen”, vertelt van de Zand.

Atelier ‘de kooi’
Atelier ‘de kooi’ is het kunstdomein waar de internationaal bekende beeldhouwer, schilder, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden ruim vijftig jaar werkte aan uiteenlopende opdrachten. Een groot gedeelte van de collectie is in de openlucht te bezichtigen. Het beeldenlabyrint is zelfs groot genoeg om verschillende groepen te ontvangen, waarbij de bezoekers voldoende afstand van elkaar kunnen houden. In tegenstelling tot vorig jaar, maakt de Stichting Jits Bakker nu geen gebruik van een tijdslot en is de inloop vrij.

De Open Dagen vinden plaats op zaterdag 10 en zondag 11 juli van 10.00 tot 17.00 uur. De rondleidingen zijn op beide dagen om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Atelier ‘de kooi’ en de beeldentuin zijn gevestigd aan De Holle Bilt 16-18 in De Bilt. Voor aanmelding voor een rondleiding en meer informatie: jitsbakkercollectie.com/open-zomeratelier-jits-bakker-2021/

Foto: Leerlingen van groep 8 van de Julianaschool Bilthoven krijgen kunstles in atelier de kooi en aangrenzend beeldenlabyrint.
 

Leerlingen van groep 8 van de Julianaschool Bilthoven krijgen kunstles in atelier de kooi en aangrenzend beeldenlabyrint.