Boek & Film over controversiële roman Muidhond

Datum
Auteur
Literair Zeist

Maandagavond 14 juni wordt weer een boekverfilming in de serie Boek & Film vertoond in Figi-bioscoop. De verfilming van Inge Schilperoords controversiële roman ‘Muidhond’ gaat over de 23-jarige Jonathan. 

Hij wordt bij gebrek aan bewijs voor pedofilie vrijgelaten uit de gevangenis.  Hij keert terug naar zijn moeder die in een huisje bij de duinen woont. Jonathan wil het verleden vergeten en neemt zich stellig voor een ander, beter mens te worden. Maar ook al houdt hij zich strikt aan de regels, zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld als er een moeder met haar dochtertje naast hen komt wonen. De innerlijke strijd van Jonathan wordt zicht- en voelbaar gemaakt door het perspectief van de camera, dat wisselt tussen de wereld zoals hij die waarneemt en een intense focus op Jonathan zelf. De film, ondersteund door gedoseerde muziek van John Parish, dringt diep door tot de gevoelswereld van een man die niet wil zijn wat hij is, maar – zoals hij zegt, vol wanhoop – “niet anders kan”. 

Filmjournalist Harry Peters, bekend van filmfestival ‘Film by the Sea’ en gespecialiseerd in film & literatuur gaat in de inleiding in op het boek, de schrijver, de film en de makers. Vervolgens wordt de film bekeken. In verband met de huidige coronamaatregelen (maximaal 30 bezoekers per voorstelling) zijn er wee starttijden: 19.00 uur en 19.30. De nabespreking met Harry Peters vindt plaats na afloop van de tweede voorstelling (aanvang 19.30 uur). Iedere bezoeker ontvangt vooraf per e-mail een reader met uitgebreide achtergrondinformatie bij de film. 

‘Boek & Film’ is een initiatief van Literair Zeist i.s.m. Bibliotheek Idea Zeist en Figi Bioscoop. Overige data en films zijn te vinden op: www.literairzeist.nl.

Kaartverkoop via figi.nl of bij de Figi bioscoopkassa. Losse kaarten € 11,00/13,00.

Boek & Film Muidhond